All posts by Manfred

de ‘Zomer van Afractie’ 2017

Naar goede gewoonte trekken we tijdens de zomer weer langs allerlei interessante plaatsen met onze stand. Kom eens langs voor een babbel over onze projecten, of verrijk je interieur met een van onze mooie rieten manden en steun zo ons werk in Senegal.

De ‘Zomer van Afractie’ is trouwens al vroeg begonnen dit jaar. Onze stand was al present op de plantenmarkt in Schriek, de opendeur van kwekerij Zoetewei in Putte en neemt deel aan de Dag van het Park op kasteeldomein Gellenberg in Lubbeek.

Daarna vind je ons o.a. ook nog op onze vaste afspraken: Esperanto in Bornem, Ottertrotter in Mechelen, Couleur aan Zee in Middelkerke en de Vredesmarkt in Oud-Heverlee. Hou onze agenda en Facebookpagina in de gaten!

Workshops ‘Un talibé, un métier’ op volle toeren

Vorig jaar werd, met ondersteuning door stad Mechelen, gestart met de organisatie van allerlei workshops in ATAX. Onder het motto ‘Un talibé, un métier’ (of: ‘elke talibé zijn beroep’) is het de bedoeling om de kinderen kennis te laten maken met allerlei beroepen en hen zo op weg te zetten om ook effectief een beroep aan te leren. Dé weg naar een betere toekomst!

Ondertussen draaien er al verschillende workshops op volle toeren. In het nieuwe lokaal dat kon gebouwd worden door o.a. de hulp van de St.-Aloysiusschool staan de nieuw aangekocht naaimachines niet meer stil. Een echte kleermaker komt op regelmatige basis langs om de geïnteresseerde jongens de knepen van het vak te leren. De resultaten van hun arbeid vind je binnenkort trouwens ook op onze stand.

De elektriciteitslessen die door Frans en Vinze vorig jaar werden begonnen leveren ook resultaat op. Ondertussen brengen onze ‘leerlingen’ hun lessen al in de praktijk en zorgen ze er zelf voor dat er licht schijnt in hun verblijfplaatsen. Het is nog niet helemaal volgens onze normen, maar het gaat vooruit!

En ook de zorg voor de kippen en de konijnen gaat de goede richting uit. Onlangs konden de eerste kleine konijntjes verwelkomd worden in het konijnenhok.

Rouw in ATAX

Uitgerekend op 12 april, de Internationale Dag van het Straatkind, bereikte ons slecht nieuws uit ATAX: Abdoulaye, de benjamin onder de straatkinderen, is overleden. Als jonge talibé (8 jaar!) was hij bezig aan zijn dagelijkse bedelronde toen hij eerst werd overreden door een onachtzame vrachtwagenchauffeur en daarna ook nog eens door een gewone auto. Een van de vele slachtoffers die dagelijks in het verkeer vallen, maar nu vooral nog eens een voorval dat ons herinnert aan het harde leven dat deze kinderen moeten leiden (of lijden?) in de straten van Dakar, ver weg van hun familie.

Keita zorgde voor een herinneringsplakkaatje op zijn graf. Zo wordt hij toch niet helemaal vergeten. Rust zacht jongen!