‘t is weer voorbij die mooie zomer…

Terwijl wij alleen nog maar kunnen dromen van de voorbije (warme) zomer kennen ze in Dakar nog steeds temperaturen van 30°C. Toch loopt ook daar de schoolvakantie op zijn einde en bereidt men zich in ATAX al voor op het nieuwe schooljaar.

De voorbije schoolvakantie werd goed gevuld want aangezien het kleuterklasje dicht was hadden Mariama en Fatou de handen vrij. Het klaslokaal werd eens goed onder handen genomen en overal verschenen foto’s van het voorbije werkjaar. Er werd van start gegaan met de uitbouw van een nieuwe bibliotheek. Daarna legden onze dames zich volop toe op de alfabetiseringslessen voor de talibés (bedelkinderen).

Ondertussen gingen de mannen aan de slag op het binnenplein: de konijnen verhuisden naar hun nieuwe hokken en het rustlokaal van de talibés werd helemaal opnieuw geschilderd (wat tevens dienst deed als workshop voor de oudere kinderen) en de tuin werd voorzien van nieuwe beplanting.
De verzorging van deze nieuwe tuin zal ook dienst doen als workshop voor enkele geïnteresseerde kinderen. De andere workshops (kleermaker, bouwvakker, houtbewerker) bleven ook verder lopen en werden ingeschakeld om de leefomstandigheden in een daara (verblijfplaats van de talibés) te verbeteren.

Er was ook aandacht voor de buitenwereld. Yoff is een vissersdorp aan de Atlantische kust,  de problemen met ‘plastic soup’ zijn dus niet onbekend. Samen met enkele andere lokale verenigingen zet ATAX zich nu regelmatig in om samen met de kinderen te helpen om het strand vrij te maken van plastic. Deze opruimingsacties zijn een aanzet voor de milieu-educatie van de Senegalese jeugd waar ook onze ploeg in ATAX wil aan mee werken.

Een goed gevulde zomer, waarbij ook al plannen werden gemaakt voor de nabije toekomst. Maar daar vertellen we jullie graag later wat meer over.