Opvanghuis TSX

Afractie ondersteunde van 2006 tot 2014 het opvanghuis TSX. Dagelijks werden zo’n honderdtal talibés en kinderen in armoede (straatkinderen) opgevangen door een lokaal team en enkele vrijwilligers en stagiairs. Jongens en meisjes vinden er van maandag tot en met vrijdag warmte, maaltijden, educatie, sport en spel, sanitaire voorzieningen en medische verzorging.

Opvanghuis

10648433_10152627611744336_2969247949400330153_oHet huis wordt gehuurd voor 200 000 CFA per maand (€307) en bestaat uit twee klassen, een kamer voor de nachtwaker, een keuken, een koertje, douches, wc en een bureau. Op het dak werd een Afrikaanse hut gebouwd dankzij onze sponsors, waardoor ook daar lessen en activiteiten kunnen doorgaan en de kinderen makkelijker kunnen opgesplitst worden volgens leeftijd.

Bekijk hier een rondleiding door het huis.

Programma

De Senegalese medewerkers bieden van maandag tot en met vrijdag ontbijt en middagmaal, een tienuurtje, onderwijs, medische verzorging, rust, sport en spel in de namiddag en de mogelijkheid tot douchen. Wat de namiddagactiviteiten betreft is er een vast weekprogramma: knutselen op maandag, muziek en dans op dinsdag, naar het strand op woensdag, schilderen op donderdag en buitenactiviteiten op vrijdag. Soms worden er ook uitstappen georganiseerd door vrijwilligers zoals een bezoek aan de zoo.

MINOLTA DIGITAL CAMERADoordat de talibés (STOP la mendicité) moeten bedelen kunnen zij het vaste programma niet volgen. Zij zijn daarom welkom op elk moment dat zij naar het opvangtehuis kunnen en willen komen. Veel talibés, zowel uit de buurt als daarbuiten, kennen hun weg naar het huis en komen regelmatig voor een maaltijd, douche, medische verzorging, een babbel, animatie of een dutje. Naargelang de mogelijkheden en interesse worden ook aan talibés alfabetiseringslessen gegeven.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

De “STOP la pauvreté”-kinderen kunnen daarentegen wel het vaste programma volgen. Met hun ouders is dan ook de afspraak gemaakt dat zij elke dag aanwezig zijn. De jongste kinderen blijven in het opvangtehuis en krijgen basislessen in de voormiddag. De kinderen vanaf 7 à 8 jaar hebben Afractie en het lokale team kunnen inschrijven in de publieke basisschool. Om die inschrijving mogelijk te maken, worden de kinderen ook geregistreerd en van de nodige papieren voorzien. De schoolgaande kinderen vertrekken na het ontbijt in het huis naar school en komen op hun vrije momenten terug voor het middagmaal, deelname aan de activiteiten, verzorging en een douche.