Categorie archief: Djar Djal

Djar Djal stopt noodgedwongen met het opvanghuis in Thies.

Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat Djal Djal, samen met Afractie, heeft besloten om het opvanghuis voor talibés in Thies te sluiten. Het zat er al een tijdje aan te komen: het huis stond te koop en financieel werd het steeds moeilijker om alle kosten te dragen. Dit zorgde er ook voor dat Djar Djal het project niet verder kon uitbouwen, zoals bij Atax in Yoff (Dakar), met het aanbieden van workshops en opleidingen zodat de talibés ook op langere termijn een beter perspectief zouden hebben. Het project was sterk gefocust op de dagdagelijkse noden van de talibés. Hoe belangrijk de basisnoden ook zijn voor de kinderen, toch ontbrak het aan een breder opleidingsaanbod om hen te ondersteunen. Dit zorgde voor het gevoel weinig effectief te kunnen veranderen aan de situatie van de kinderen. De verkoop van het huis gaf de doorslag. Een ander huis vinden dat en dezelfde faciliteiten had en te betalen was, was geen optie. Het legt bloot hoe afhankelijk dergelijke projecten van onze steun zijn. In Senegal zelf is het vinden van structurele steun voor zo’n projecten niet haalbaar.

Djar Djal heeft door de jaren heen een paar honderd talibés geholpen. Het was voor hen een veilig oord. Monitor Pape heeft er alles aan gedaan om hen te helpen en te steunen. We zijn hem hier dan ook erg dankbaar voor. We weten dat het project voor heel wat kinderen een verschil heeft gemaakt in hun dagelijkse strijd. Gelukkig zijn er in Thies nog andere projecten die met talibés werken waar ze terecht kunnen voor eten en verzorging.

Djar Djal blijft wel verder actief het onderwijs van een aantal kansarme kinderen en jongeren in Mbour financieel ondersteunen. Dit is mogelijk dankzij een aantal vaste donors. Die steunen al jaar en dag een aantal kinderen om hen een goede opleiding te geven. Dit deel van de werking van Djar Djal is financieel minder belastend voor Afractie. Er zijn, naast de studiekosten, immers geen vaste kosten te dragen.

Voor de werking met talibés focussen we als Afractie verder op de ondersteuning van de projecten in Yoff en Le Coquetier Social. Die doelgroep blijft voor ons erg belangrijk. We willen echt een verschil maken voor hen, ook op langere termijn.

Opvanghuis Djar Djal en ‘de derde golf’.

Ondanks een opstoot van corona in Senegal bleven de talibés naar opvanghuis Daar Djal komen in Thiès. Hierbij een verslag van Pape Omario Lo, de projectverantwoordelijke ter plaatse:

In Senegal manifesteert COVID zich vooral in de grotere steden zoals Dakar en Thies. In juli werd een derde golf aangekondigd. Verschillende varianten werden gedetecteerd en dagelijks steeg het aantal gevallen. Zelf kreeg ik ook COVID ondanks vaccinatie met het Johnson-vaccin. Ik had echter wel een lichte vorm. Ik verloor mijn reukvermogen, was enkele dagen ziek, maar herstelde redelijk vlug. Ik moest wel in quarantaine blijven voor een aantal weken en moest mij herhaaldelijk laten testen. Waarschijnlijk heb ik het virus opgelopen in familiale kring, niet via de talibés in het project. Op het moment dat ik dit schrijf (nvdr: 24/09/’21) is de derde golf aan het stabiliseren. De regering geeft veel informatie over COVID en de te nemen maatregelen, maar bij de bevolking is een zekere moeheid opgetreden. Zeker in de steden is er toegang tot vaccinatie. Je kan een vaccin gratis krijgen. Soms is er gebrek aan materiaal zoals naalden. Zo ben ik drie maal opnieuw naar het vaccinatiecentrum moeten gaan vooraleer ik gevaccineerd kon worden. Veel mensen hebben dit er niet voor over. Je hoort ook overal geruchten over het vaccin. Dat je er onvruchtbaar van wordt en zo. Met de derde golf in zicht en de aandacht hiervoor in de media is het aantal gevaccineerden wel sterk gestegen.

Als verantwoordelijke van het project en enige voltijdse kracht dacht ik eerst de activiteiten voor de talibés te staken, maar gezien het feit dat de kinderen toch elke morgen aan de poort kwamen en wachtten tot we open deden, zochten we een andere oplossing. Ibrahim Sow, ex-talibé die al een tijdje in het project verblijft en ondertussen een bijna volleerde kleermaker is, gaf aan dat hij mijn taken kon en wou overnemen. Hij ondersteunt mij al sinds een paar jaren elke morgen vooraleer hij naar zijn werkplaats gaat. Hij kon het nu zo regelen dat in elk geval alle talibés minstens hun ontbijt kregen. Verschillende talibés boden zelf ook iedere dag een helpende hand om de afwas te doen en de ruimte schoon te maken.

Verder werden volgende maatregelen terug onder de aandacht gebracht:

  • Iedereen wast zijn handen bij binnenkomst met zeep en javel
  • Iedereen draagt een masker
  • Iedereen respecteert de afstand tussen elkaar
  • We voorzien geen sessies tandenpoetsen zolang de COVID-crisis duurt
  • Na elke ontbijtsessie wordt alle materiaal (tafels, stoelen, tassen, lepels,…) met javel ontsmet

Echter, het is niet evident om de talibés, los van het wassen van de handen en het ontsmetten van het materiaal, de maatregelen te laten volgen. Ze hebben allemaal vroeger herbruikbare maskers van Djar Djal gekregen, maar hebben ze dikwijls al verloren of gebruiken de maskers niet. Ook het afstand houden, is voor hen moeilijk. Ze lopen elke dag gans de stad door en hebben met veel mensen contact. Weliswaar is dit steeds in open lucht. Ze komen niet in gesloten ruimtes en hebben veelal enkel met elkaar nauw contact. De talibés van hun ‘daara’ (verblijfplaats van de talibés) zijn dan ook hun bubbel.

Gelukkig kon de werking van Djar Djal tijdens de periode van mijn ziekte doorgaan. Binnenkort kan ik terug aan de slag. Onder de talibés die het project bezoeken is er voorlopig geen COVID vastgesteld. Ze worden evenwel ook niet getest. Mochten we symptomen zien, brengen we ze zeker naar het dispensarium om te laten testen.

Trouwens, je kan Ibrahim Sow via Instagram volgen via ibzo_couture. Mooi hoe hij als ex-talibé en met ondersteuning van Djar Djal nu volop zijn creativiteit in het ontwerpen van kleren steekt en daar apetrots op is.

Op bezoek in DjarDjal

Onlangs ging oud-vrijwilligster Marie nog even op bezoek in Senegal. Haar verslagje lees je hieronder:Op vrijdag 9 juli vertrok ik om 6u ’s morgens vanuit Dakar richting het opvanghuis Djar Djal in Thiès. Rond 7u30 kwam ik aan en stond Pape Loh mij op te wachten. We maakten samen het ontbijt klaar voor de talibé’s. Om 8u kwamen de eerste kinderen toe. Na een lekker ontbijt deelde ik voetbal – en hockeytruitjes uit. Ze waren zodanig enthousiast dat sommigen een truitje verstopten in hun broek om zo te kunnen aanschuiven voor een tweede truitje. Ongelooflijk hoe dankbaar deze kinderen zijn. Nadien wilden ze allemaal op de foto met hun nieuwe truitjes. Naast de truitjes had ik ook nog 100 tandenborstels en tandpasta’s mee. Ook hier waren ze heel blij mee. Ze konden jammer genoeg niet lang blijven want moesten opnieuw de straat op. Tijdens het opruimen kwamen er plots nog een heleboel talibés opdagen. Ze hadden gezien aan de andere kinderen dat ze nieuwe truitjes aanhadden. Pape zei dat hij zelden zoveel kinderen gezien had op één ochtend. Dank je wel aan Pape Loh dat ik mocht langskomen. Het was zeer mooi om te zien hoe hij zijn job uitvoert met zo veel liefde voor de kinderen. Veel succes nog en tot binnenkort!