Ondanks een opstoot van corona in Senegal bleven de talibés naar opvanghuis Daar Djal komen in Thiès. Hierbij een verslag van Pape Omario Lo, de projectverantwoordelijke ter plaatse:
In Senegal manifesteert COVID zich vooral in de grotere steden zoals Dakar en Thies. In juli werd een derde golf aangekondigd. Verschillende varianten werden gedetecteerd en dagelijks steeg het aantal gevallen. Zelf kreeg ik ook COVID ondanks vaccinatie met het Johnson-vaccin. Ik had echter wel een lichte vorm. Ik verloor mijn reukvermogen, was enkele dagen ziek, maar herstelde redelijk vlug. Ik moest wel in quarantaine blijven voor een aantal weken en moest mij herhaaldelijk laten testen. Waarschijnlijk heb ik het virus opgelopen in familiale kring, niet via de talibés in het project. Op het moment dat ik dit schrijf (nvdr: 24/09/’21) is de derde golf aan het stabiliseren. De regering geeft veel informatie over COVID en de te nemen maatregelen, maar bij de bevolking is een zekere moeheid opgetreden. Zeker in de steden is er toegang tot vaccinatie. Je kan een vaccin gratis krijgen. Soms is er gebrek aan materiaal zoals naalden. Zo ben ik drie maal opnieuw naar het vaccinatiecentrum moeten gaan vooraleer ik gevaccineerd kon worden. Veel mensen hebben dit er niet voor over. Je hoort ook overal geruchten over het vaccin. Dat je er onvruchtbaar van wordt en zo. Met de derde golf in zicht en de aandacht hiervoor in de media is het aantal gevaccineerden wel sterk gestegen.
Als verantwoordelijke van het project en enige voltijdse kracht dacht ik eerst de activiteiten voor de talibés te staken, maar gezien het feit dat de kinderen toch elke morgen aan de poort kwamen en wachtten tot we open deden, zochten we een andere oplossing. Ibrahim Sow, ex-talibé die al een tijdje in het project verblijft en ondertussen een bijna volleerde kleermaker is, gaf aan dat hij mijn taken kon en wou overnemen. Hij ondersteunt mij al sinds een paar jaren elke morgen vooraleer hij naar zijn werkplaats gaat. Hij kon het nu zo regelen dat in elk geval alle talibés minstens hun ontbijt kregen. Verschillende talibés boden zelf ook iedere dag een helpende hand om de afwas te doen en de ruimte schoon te maken.
Verder werden volgende maatregelen terug onder de aandacht gebracht:
- Iedereen wast zijn handen bij binnenkomst met zeep en javel
- Iedereen draagt een masker
- Iedereen respecteert de afstand tussen elkaar
- We voorzien geen sessies tandenpoetsen zolang de COVID-crisis duurt
- Na elke ontbijtsessie wordt alle materiaal (tafels, stoelen, tassen, lepels,…) met javel ontsmet
Echter, het is niet evident om de talibés, los van het wassen van de handen en het ontsmetten van het materiaal, de maatregelen te laten volgen. Ze hebben allemaal vroeger herbruikbare maskers van Djar Djal gekregen, maar hebben ze dikwijls al verloren of gebruiken de maskers niet. Ook het afstand houden, is voor hen moeilijk. Ze lopen elke dag gans de stad door en hebben met veel mensen contact. Weliswaar is dit steeds in open lucht. Ze komen niet in gesloten ruimtes en hebben veelal enkel met elkaar nauw contact. De talibés van hun ‘daara’ (verblijfplaats van de talibés) zijn dan ook hun bubbel.
Gelukkig kon de werking van Djar Djal tijdens de periode van mijn ziekte doorgaan. Binnenkort kan ik terug aan de slag. Onder de talibés die het project bezoeken is er voorlopig geen COVID vastgesteld. Ze worden evenwel ook niet getest. Mochten we symptomen zien, brengen we ze zeker naar het dispensarium om te laten testen.
Trouwens, je kan Ibrahim Sow via Instagram volgen via ibzo_couture. Mooi hoe hij als ex-talibé en met ondersteuning van Djar Djal nu volop zijn creativiteit in het ontwerpen van kleren steekt en daar apetrots op is.