Categorie archief: ATAX

Nieuwtjes uit ATAX

De tijd gaat snel, ook in opvanghuis ATAX. Sinds de oprichting in 2014, en zeker sinds de start van de beroepsopleidingen in 2016, passeerden er al heel wat jongeren. Veel van die adolescenten hebben ondertussen, veelal dankzij de opgedane kennis in ATAX, werk gevonden. Om het contact met hen niet te verliezen werd een tijdje geleden door onze coördinator Keita een Whatsap-groepje opgericht. Zo kan hij niet alleen de jongens verder opvolgen, er blijft ook een link met het opvanghuis. Op die manier kon Keita sommigen onder hen ook overtuigen om van tijd tot tijd een handje te komen toesteken in het project. Zo geven deze jongeren zelf ook hun opgedane praktijkkennis door aan hun opvolgers en is de cirkel mooi rond.

Bij haar laatste bezoek deze winter had bestuurslid Evelien vastgesteld dat de toestand van de infrastructuur in het opvanghuis te wensen over liet. We weten al lang dat de nabijheid van de zee en het vochtige, zoute klimaat nefast kan zijn maar het was duidelijk dat een verzameling Senegalese mannen samen ook niet helpt om de boel aan de kant te houden. Na enkele stevige discussies (ook met de huisbaas want er was ook duidelijk opnieuw een structureel probleem met de plafonds) werden er nieuwe onderhoudsregels opgesteld. De handen werden uit de mouwen gestoken en er werd hard gewerkt met mortel en verf. Met resultaat! De klasruimte ziet er weer als nieuw uit. En zo kon vrouwenvereniging Taxféex i Jigéén zijn eerste grote vergadering houden in een mooie ruimte.

Het leven op straat maakt sommige jongeren vindingrijk. Keita vertelde onlangs dat er in Senegal de laatste tijd dikwijls een tekort is aan kleingeld. Aangezien dit nu net meestal is wat de talibés verzamelen tijdens hun bedelrondes hebben sommigen onder hen een handeltje opgezet waarbij ze het ingezamelde kleingeld met een kleine winst verkopen aan handelaars. Een win-win situatie voor beide partijen, en een teken dat je niet altijd naar de hogeschool moet gaan om de economische wetten te leren kennen.

Nieuwtjes uit ATAX

Onlangs was Dominique, onze vroegere ondervoorzitster, op bezoek in Senegal. Uit haar verslag leerden we volgende dingen:

  • Keita is ondertussen echt een bekend persoon in Dakar. Hij heeft ook een enorm waardevol netwerk. Ibra en ik hebben vrienden van hem bezocht in Mermoz. Zeer aangename en intelligente mensen. Na al die jaren is die man Atax komen bezoeken. Hun zoon is een professionele basketbalspeler in Amerika… Hij is nu in Senegal. Keita gaat hem inschakelen als vrijwilliger in het project én als inspiratie voor de talibés.
  • Via zijn contacten kreeg Keita ook de gelegenheid om zijn verhaal te doen op televisie (te zien op Youtube, voor wie Wolof machtig is) en te benadrukken hoe belangrijk het is om te werken aan de reïntegratie van de talibés in de Senegalese maatschappij, zoals men bij ATAX probeert via de workshops.
  • in het kader van het ‘Food & Health’-project wordt momenteel vooral de nadruk gelegd op: de fabricage van dadelsuiker en -poeder (dat o.a. door een dochter van vrienden van Keita die taarten voor feesten bakt zal uitgetest worden), de opstart van de kweek van steviaplanten (bijkomende suikervervanger) en het kweken van geneeskrachtige kruiden.
  • Op dit moment wordt de hele tuin van Atax onder handen genomen. We hebben een afspraak gehad met een hele enthousiaste tuinier die zelf experimenteert met allerlei kruiden en planten. De tuin wordt heraangelegd. De bakken krijgen ook een plek en worden hernieuwd en er komen potten met kruiden.  Dit zal niet alleen een experimenteer-plek zijn voor Ali en Ibra maar ook een aantrekkingspool voor Atax.
    Kruiden zullen gedroogd en verkocht worden, groenten zullen verkocht worden ( bv sla, want dat is moeilijk verkrijgbaar momenteel), er zullen ook fruitboompjes komen, mensen kunnen bakken kopen om zelf kruiden en groenten te telen, …

Al bij al heerst er dus een goede ‘vibe’ in het opvanghuis, ondanks het feit dat gebrekkige interne communicatie soms zorgt voor onnodige vertraging. Maar we zijn fier op de behaalde resultaten.

Ontmoetingen in ATAX: het verhaal van Bakary

Bakary Baldé is een jongeman die werd geboren in Guinea Bissau. Op tienjarige leeftijd kwam hij als talibé naar Senegal om de koran te bestuderen. Net als alle andere talibés verbleef hij in een daara, namelijk die van Thierno Alpha in Grand Yoff, een volksbuurt in Dakar. De ploeg van ATAX heeft hem leren kennen tijdens hun bezoeken aan zijn daara in 2016. Dat was in het kader van het “Projet Gale” (of: “Schurftproject”) dat tot doel had de daara te herstellen om de levensomstandigheden van de talibés te verbeteren.
Toen Bakary met zijn ouders in Guinea woonde, kreeg hij de gelegenheid 3 jaar lager onderwijs te volgen.Daarom heeft de ploeg van ATAX hem dan ook, van bij zijn aankomst in het project, ingeschakeld in hun alfabetiseringsprogramma. Gelukkig is Bakary een zeer intelligente jongen en tevens zeer gedienstig. Hij volgde alle raadgevingen op die men hem gaf. Na twee jaar vertoonde zijn niveau dan ook aanmerkelijke vooruitgang.
Zoals alle talibés ging Bakary alle dagen voedsel bedelen en zo leerde hij mr. Niass kennen, die kinderen van zijn leeftijd heeft en hem onder zijn hoede nam. Hij bracht ook regelmatig weekends bij deze man en zijn familie door. ATAX heeft toen verschillende keren contact opgenomen met mr. Niass om de situatie op te volgen.
In november 2020 heeft mr. Niass besloten om Bakary naar school te sturen, met toestemming van zijn ouders die in Guinea Bissau bleven en van zijn marabout. Deze jongeman, die de lagere school niet had afgemaakt, sloeg enkele stappen over om naar de middelbare school te gaan. Zijn nieuwe school heet Kocc Barma en zijn eerste resultaten zijn veelbelovend.

Ondertussen blijft hij naar het project komen, als hij kan. Deze jongere is één van onze meest hoopgevende figuren. Hij kent de 6666 verzen van de Koran uit het hoofd en bovendien kan hij goed met de computer overweg door de cursussen die hij bij ons heeft gevolgd, naast de alfabetiseringscursussen.