Nieuwtjes uit ATAX

Onlangs was Dominique, onze vroegere ondervoorzitster, op bezoek in Senegal. Uit haar verslag leerden we volgende dingen:

  • Keita is ondertussen echt een bekend persoon in Dakar. Hij heeft ook een enorm waardevol netwerk. Ibra en ik hebben vrienden van hem bezocht in Mermoz. Zeer aangename en intelligente mensen. Na al die jaren is die man Atax komen bezoeken. Hun zoon is een professionele basketbalspeler in Amerika… Hij is nu in Senegal. Keita gaat hem inschakelen als vrijwilliger in het project én als inspiratie voor de talibés.
  • Via zijn contacten kreeg Keita ook de gelegenheid om zijn verhaal te doen op televisie (te zien op Youtube, voor wie Wolof machtig is) en te benadrukken hoe belangrijk het is om te werken aan de reïntegratie van de talibés in de Senegalese maatschappij, zoals men bij ATAX probeert via de workshops.
  • in het kader van het ‘Food & Health’-project wordt momenteel vooral de nadruk gelegd op: de fabricage van dadelsuiker en -poeder (dat o.a. door een dochter van vrienden van Keita die taarten voor feesten bakt zal uitgetest worden), de opstart van de kweek van steviaplanten (bijkomende suikervervanger) en het kweken van geneeskrachtige kruiden.
  • Op dit moment wordt de hele tuin van Atax onder handen genomen. We hebben een afspraak gehad met een hele enthousiaste tuinier die zelf experimenteert met allerlei kruiden en planten. De tuin wordt heraangelegd. De bakken krijgen ook een plek en worden hernieuwd en er komen potten met kruiden.  Dit zal niet alleen een experimenteer-plek zijn voor Ali en Ibra maar ook een aantrekkingspool voor Atax.
    Kruiden zullen gedroogd en verkocht worden, groenten zullen verkocht worden ( bv sla, want dat is moeilijk verkrijgbaar momenteel), er zullen ook fruitboompjes komen, mensen kunnen bakken kopen om zelf kruiden en groenten te telen, …

Al bij al heerst er dus een goede ‘vibe’ in het opvanghuis, ondanks het feit dat gebrekkige interne communicatie soms zorgt voor onnodige vertraging. Maar we zijn fier op de behaalde resultaten.