Kinderweeshuis Sourire Bébé
In 2011 werden door Mw Bineta Fatim Dieng onder de noemer ‘Aide aux Malades Mentaux Démunis’ (AMMD) 2 projecten opgericht in Thiès, de stad waar ook DjarDjal zich bevindt, om hulp te bieden aan vrouwen en/of kinderen met een verstandelijke beperking zonder middelen om hulp te zoeken of te krijgen. Deze doelgroep is al even ‘verweesd’ als de talibés in Senegal. Recent hebben we besloten om onze ondersteuning te verlenen aan deze reeds bestaande Senegalese hulpprojecten die Mw Bineta Fatim Dieng tot op heden hoofdzakelijk met eigen middelen heeft ondersteund. Het gaat om:
- La Pouponnière Sourire Bébé
Dit is een weeshuis in Thiès voor kinderen (van ouders) met een verstandelijke beperking, kinderen uit arme gezinnen, weeskinderen of in de steek gelaten kinderen. Meer en meer noteren we de omzwervingen van vrouwen en kinderen en achten we het nodig ons steentje bij te dragen. Door een zorgstructuur voor de kinderen helpen we om het risico op sterfte van de baby’s te voorkomen. Zij bevinden zich in een kwetsbare situatie en worden daarom vanaf de geboorte opgevangen en in de Pouponnière geplaatst. Naar aanleiding van een sociaal onderzoek door de erkende Senegalese instantie AEMO wordt een opvangprocedure gestart bij de jeugdrechtbank. De crèche heeft momenteel een capaciteit van 20 à 25 baby’s en heeft fondsen nodig om te voorzien in de behoeften van de kinderen van 0 tot 5 jaar.
De kinderen worden opgedeeld in 3 categorieën: de allerkleinsten (van 0 tot 1 jaar oud), de middenleeftijd (van 1 tot 2 jaar) en de ouderen (kinderen van 2 tot 5 jaar, die ook naar kleuterschool gaan). Op de leeftijd van 5 jaar wordt een definitieve oplossing gezocht om de kinderen te (laten) plaatsen bij een gastgezin, of, indien de thuissituatie het toelaat, terug te keren naar hun ouder(s).
- Caidi centrum.
Het Caidi centrum zorgt voor integratie van verstandelijk gehandicapte kinderen, kinderen met autisme en kinderen met syndroom van Down. Caidi tracht om voor hen een kader te scheppen van oriëntatie en empowerment.
In totaal werken er bij het kinderweeshuis en Caidi permanent zo’n 15 mensen: kinderverzorgsters, kleuterleidsters en medisch geschoold personeel voor begeleiding van de verstandelijk gehandicapte kinderen.
Centre Bilau
Zeker even belangrijk is het werk dat Bineta verricht voor kinderen met een mentale beperking. Bineta’s visie en doorzettingsvermogen hebben geleid tot de creatie van Centre Bilau, een school die al jarenlang een verschil maakt in het leven van kwetsbare kinderen. De school richt zich op kinderen met Down syndroom, een ernstige vorm van autisme, of andere mentale beperking.
Wat deze school uniek maakt, is dat de lessen volledig zijn afgestemd op de individuele mogelijkheden van elk kind. Kinderen worden eerst twee weken door een professional geëvalueerd, er wordt een rapport opgemaakt van de mogelijkheden voor elk kind, en daarop wordt een traject uitgetekend dat elk kind maximaal stimuleert om de capaciteiten te ontwikkelen op een manier die bij hem of haar past.
Het lesprogramma omvat traditionele lessen, aangepast aan het niveau van het kind, er zijn creatieve ateliers, muzikale opvoeding, werkgroepen voor psychomotorische ontwikkeling, educatieve spelletjes, kooklesjes, snoezelmomenten, sport, voorleesmomenten en uitstapjes die het kind toelaten de buitenwereld te verkennen en te begrijpen, in vraag te stellen, en eenvoudigweg : ervan te genieten. Bineta’s inspiratie werd geprikkeld tijdens een bezoek aan België, waar ze kennismaakte met de filosofie van de instelling Siddharta in Tremelo. Deze ontmoeting motiveerde haar om haar visie op zorg en onderwijs verder bij te stellen. Een waaier aan mogelijkheden voor activiteiten en nieuwe inzichten zullen dit schooljaar reeds in praktijk gebracht worden.
Bineta financiert zowel het weeshuis als Bilau volledig zelf, wat getuigt van haar onvermoeibare inzet en diepgewortelde overtuiging om iets blijvendste creëren voor deze kinderen.“Deze kinderen verdienen een plek waar ze niet alleen verzorgd worden, maar ook kunnen groeien op hun eigen tempo en niveau”, zegt Bineta.“Het is prachtig om te zien hoeveel ze kunnen bereiken wanneer ze de juiste ondersteuning krijgen”.