Genieten van de zomersolden … en ook Afractie steunen? Dat kan!

Sinds enige tijd heeft Afractie ook zijn eigen steunpagina op Trooper.be. Via deze pagina kan je doorklikken naar allerlei bekende webshops (Colruyt, Coolblue, Décathlon, Torfs, Cheaptickets, Booking.com, …). Als je via deze weg een aankoop doet betaal je zelf geen cent meer, maar de website stort wel een deeltje van zijn winstmarge naar de rekening van Afractie. Heel simpel dus om je favoriete goede doel te steunen zonder extra kost of moeite! Misschien eens proberen tijdens deze soldenperiode?

De ‘Zomer van Afractie’ – editie 2018

Wie ons volgt, weet dat we tijdens de zomermaanden onze eigen tour doen langs allerlei wereldfestivals en –evenementen om zo Afractie, de opvanghuizen ATAX in Yoff en Djar Djal in Thiès en de situatie van de talibés in Senegal onder de aandacht te brengen. Van die gelegenheid maken we gebruik om met de verkoop van Senegalese juwelen, sleutelhangers, slabestekken, rieten manden en schalen, postkaarten, verjaardagskalenders, … (en sinds kort ook de resultaten van het naaiatelier in ATAX!) aan fondsenwerving te doen om de werking van onze projecten te kunnen verzekeren.

Hoewel de meteorologische zomer nog niet begonnen is, zijn wij al uit de startblokken geschoten en is onze zomertour volop begonnen. Nina en Bart stelden onze info- en verkoopstand voor de tweede maal op tijdens de plantenbeurs in Schriek op zondag 6 mei. Geen groot succes, maar alle begin is moeilijk. Dinsdag 8 mei stond onze stand opgesteld in de hal van het Filmhuis in Mechelen om daar een Afrikaanse toets te geven aan het Afrika Filmfestival. Op 10 mei waren ze, naar oude gewoonte, nog eens te vinden in Boechout tijdens ‘Sfinks Mundial’ op Hemelvaartsdag.

Een andere vaste afspraak op onze kalender is Bornem, waar we op 20 mei een standplaats reserveerden op ‘Ezperando’ en genoten van de zon, de leuke atmosfeer en muziekoptredens. Zondag 24 juni is het dan weer tijd voor Ottertrotter in het Tivolipark in Mechelen. Samen met de andere leden van de Mondiale Raad in Mechelen organiseren we opnieuw een activiteit voor de kinderen om hen al spelenderwijs in contact te brengen met onze projecten en de SDG’s.

Volgende stop op onze zomertournee: Middelkerke, waar we op zaterdag 7 juli onze stand opstellen op het Epernayplein voor het vroegere casino tijdens ‘Couleur aan Zee’. Hopelijk wordt het er even druk, warm en gezellig als vorig jaar. Onze rastamutsen zijn in ieder geval weer van de partij!

Het programma voor augustus bevat alvast opnieuw de ‘Dodentocht’ in Bornem. Aurore en Dieter wagen een nieuwe kans om de 100 km binnen de 24 uur af te leggen. Voel jij je geroepen om ook mee te stappen (en je hiervoor te laten sponsoren door je vrienden, collega’s, …), of ken je mensen die dit willen doen onder de banner van VZW Afractie? Maak je dan zeker kenbaar via info(Replace this parenthesis with the @ sign)afractie.be. Als achteraf blijkt dat je minstens € 200,00 aan sponsorgeld hebt verzameld, dan krijg je jouw inschrijvingsgeld teruggestort. Je sponsors krijgen volgend jaar hun fiscaal attest toegestuurd, als zij voor meer dan € 40,00 hebben gesponsord.

De zomer sluiten we ook dit jaar weer af op ‘Zuidergekte’ in Geel op 26/08/’18. Een druk programma, dus om de last voor de Raad van Bestuur wat te verlichten zoeken we nog steeds enkele vrijwilligers om mee de stand te bemannen gedurende een deel van de dag op een van bovenstaande activiteiten, of om onze stappers bij te staan. Interesse? Laat iets weten via info(Replace this parenthesis with the @ sign)afractie.be. Houd zeker ook onze Facebookpagina in de gaten! En … misschien tot ziens op een van deze activiteiten?

23 Ronaldo’s in spé?

Bij ons laatste bezoek aan Senegal en de projecten, hielden we ook halt bij ‘Sport pour tous Djar Djal’, een voetbalploeg in Grand Mbour. Met steun van Djar Djal (en met een financiële injectie via crowdfunding van Czar, de productiemaatschappij achter de film ‘Un Ange’ die binnenkort het filmfestival in Oostende opent) wordt de ploeg door professionele coaches ondersteund. We woonden een training bij, werden voorgesteld aan de ploeg en hadden een lang gesprek met Jean Marc, één van de coaches en de bezieler achter het project. Een samenvatting van zijn visie en aanpak:

‘Sport pour tous’ wil graag een ploeg zijn die de spelers op een kwaliteitsvolle manier ondersteunt, zowel persoonlijk als sociaal. De spelers komen uit kansarme gezinnen of zijn talibé (bedelkind). De voetbalploeg heeft als doel de jongeren (12j tot 18j) de kans te geven mee te spelen in een ploeg die geleid wordt door ervaren voetbalcoaches en aandacht heeft voor hun persoonlijke en sociale context. Respect en inzet zijn belangrijk, niet alleen op het veld, maar ook op school, in de buurt en in de vriendenkring.

De coaches hebben vanuit vorige projecten ervaren dat deze waarden niet haaks staan op het uitbouwen van een sterke voetbalploeg, integendeel. Ze willen streven naar een ploeg met continuïteit en weinig verloop. Ze werken hieraan door de spelers goed te ondersteunen en te begeleiden met advies op en naast het veld.

De ploeg wil aan de spelers structuur geven door op vaststaande tijdstippen trainingen en wedstrijden te voorzien zodat ze iets hebben om naar uit te kijken, trots kunnen zijn op hun prestaties, zich ontwikkelen en een doel voor ogen hebben. Het spel is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Samen iets opbouwen, elkaar waarderen en respectvol behandelen staat centraal. In die zin is het voetbalspel meer een methodiek om te groeien en sterker te staan in het leven.

De trainingen gaan door op de terreinen van de school CEM Grand Mbour en op het terrein van de buurt Kaniguy, eveneens in Grand Mbour gelegen. De twee ervaren voetbalcoaches motiveren de spelers om het beste van zichzelf te geven in het spel door een voorbeeldrol op te nemen en bv demonstraties te geven. Centraal staat hierin de aandacht voor de individuele kwaliteiten en het niveau van de unieke speler. Dit wordt steeds gerespecteerd.

Tijdens het schooljaar wordt er getraind op woensdag en zondag, van 17u tot zonsondergang (rond 19u). Tijdens de schoolvakanties worden de trainingen uitgebreid: op dinsdag van 7u30 tot 9u30 op het strand en ’s avonds op één van beide terreinen. Op woensdagavond wordt dan een match voorzien, en op vrijdag en zaterdag terug een ochtend- en avondsessie.

Ondertussen is de ploeg al volop aan het trainen. 23 potentiële Ronaldo’s op het veld! Er werd nieuw oefenmateriaal gekocht in Dakar (netten, voetballen, kegels,…). Vanuit België zijn ook al heel wat voetbalkleren gekomen. Rest nog genoeg voetbalschoenen te vinden voor de 23 spelers… .