Gelukkig 2030: werelddoelen-dag in Mechelen

Op dinsdag 26 november was het weer verzamelen geblazen in ‘t Arsenaal in Mechelen voor de jaarlijkse werelddoelen-dag ‘Gelukkig 2030’. Dit is een initiatief van de stad Mechelen waar heel wat organisaties van de mondiale raad van Mechelen aan meewerken. Doel is leerlingen uit het derde leerjaar te sensibiliseren over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) of, eenvoudiger uitgedrukt, de werelddoelen. Zo’n 400 leerlingen kwamen die dag langs in het theaterhuis. In de klas hadden ze duidelijk al gewerkt aan hun kennis van de werelddoelen en ook het werelddoelenlied kenden ze. Als apotheose werd dit lied dan ook uit volle borst meegezongen bij het gemeenschappelijk moment na de workshops.

Tijdens de workshops konden de klassen op een interactieve manier kennismaken met de projecten die de leden van de mondiale raad ondersteunen. Specifieke aandacht ging naar de manier waarop de leden binnen die projecten aan de werelddoelen werken.

Afractie kon uiteraard niet ontbreken op deze dag. Aan de hand van het verhaal van Omar, bedelkind in Dakar, werden de kinderen meegenomen in zijn dagelijks leven. Hoe hij bedelt, maar ook tussendoor speelt op het strand bijvoorbeeld. Waar hij woont en slaapt. Hoe hij moet overleven. Hoe hij niet naar school kan en wat dit voor hem betekent. Maar ook wat Atax, ondersteund door Afractie, voor hem kan doen. Zowel op het vlak van voeding en verzorging, maar ook op het vlak van spelen en vorming. Hoe het opvanghuis een veilige omgeving is waar hij, samen met zijn vrienden, kan ontspannen en zich vrij kan voelen.

De kinderen kregen daarna de opdracht om in kleine groepjes aan de hand van foto’s de linken te leggen tussen de werking van Atax en de werelddoelen. Het was duidelijk dat ze al een leertraject op het vlak van kennis van de werelddoelen en kinderrechten hadden afgelegd. Ze bleken verbazend vlot de link te kunnen leggen tussen de situaties van de bedelkinderen en de werelddoelen. Het was voor hen zeker ook een reflectie-moment over hun eigen situatie. Dat ze bijvoorbeeld een bed voor zichzelf hebben of elke dag naar school kunnen gaan. Dat er elke dag eten is en dat er voor hen gezorgd wordt.

Afractie vindt het belangrijk om aan deze activiteiten deel te nemen. Het is een manier om op een concrete, interactieve manier kinderen te informeren en te sensibiliseren over de situatie van de talibés in Senegal, maar evengoed werken we op die manier aan de bewustwording van het belang van de werelddoelen voor ieder mens en hoe deze aan elkaar gelinkt zijn. Het is dus samen werken aan een betere wereld.

De workshops duurden tekens 45 minuten. De leerlingen hadden best wel wat , soms ontwapenende, vragen en de tijd vloog voorbij. Veel enthousiasme en dynamiek. Veel interesse in het verhaal van Omar. Veel vingers in de lucht als we vragen stelden.

Mooi dat de stad dit elk jaar organiseert. Tof ook dat er zoveel leden van de mondiale raad aan meewerken. Best wel een vermoeiende dag, maar één die veel voldoening en energie geeft om verder te werken.