Mondmaskers voor Afractie

Het plan van bestuurslid Evelien en een collega was, om op 23 maart voor 2 weken naar Senegal af te reizen, om daar de activiteiten te gaan ondersteunen. Als vroedvrouw (en deeltijds bejaardenverzorgster) en verpleegkundige kunnen hun interventies veel betekenen voor de gezondheid en EHBO-kennis van de lokale mensen.

Al snel werd duidelijk dat het Covid-19 virus daar een stokje voor zou steken: de definitieve annulering van de vlucht werd, vlak voor hun vertrek, aangekondigd.

Op de werkvloer in Genk volgden de meldingen en nieuwe maatregelen elkaar razendsnel op. Zoals overal in België was ook hier een tekort aan materialen.

Evelien kwam al snel op het idee om haar eigen mondmasker te maken aan de hand van een brochure van FOD Volksgezondheid. Deze werd haar toegezonden omdat ze ook als vroedvrouw aan huis werkt.

Stofjes met kleurrijke prints had ze in overvloed en van één masker kwam het tot véél maskers. De Senegalese WAX-stoffen werden uit de dozen gehaald. WAX-stoffen zijn kleurrijke katoenen stoffen met een blinkend laagje stijfsel erop. Duurzaamheid is voor Evelien en Afractie zeer belangrijk: de maskers zijn wasbaar en dus herbruikbaar. Door ze te strijken met een stoomstrijkijzer blijven ze ook hygiënisch.

In het rusthuis waar Evelien werkt kwamen er dadelijk veel positieve reacties. De kleurrijke prints vrolijkten de boel wat op. Het is nogal heftig om als bejaarde zo plots in je kleine kamertje te moeten blijven en enkel mensen met mondmaskers en handschoenen binnen en buiten te zien gaan. De maskertjes werden al snel een gespreksonderwerp: de bewoners hadden bewondering voor haar creativiteit en het deed hen denken aan “hoe men vroeger in moeilijke tijden van gerecupereerde stoffen bv. kinderkleertjes maakten”.

Collega’s met een bril gaven aan dat deze maskers veel beter aansluiten op het gezicht en zo de bril minder laten aandampen. Ze kunnen op maat worden gemaakt, zodat de mondkapjes beter blijven zitten, zo moeten ze tijdens de dienst minder dan gebruikelijk aangeraakt worden. Bestellingen volgden snel. Centjes werden gevraagd om steun te krijgen voor de projecten. Projecten die noodgedwongen meer en meer tegenslagen en impact van het virus te verwerken krijgen.

De stof met doodskop-print was erg populair en werd/wordt veel besteld. Achter deze stof schuilt een bijzonder verhaal: toen Evelien op één van haar Senegalreizen een moeder en haar kind verzorgden bleek achteraf dat dit een dramatische afloop voorkomen had. De moeder stond erop iets te schenken, ondanks het feit dat ze het niet echt breed had. Een stuk stof wat ze had liggen om later een kledingstuk uit te maken was het enige wat ze had om te kunnen schenken. In Senegal sla je uit beleefdheid een aanbod of uitnodiging niet zomaar af! Dit stuk stof levert nu op haar beurt vele mondmaskers af, die iedereen erg leuk blijkt te vinden… Zo leeft een verhaal voort op een leuke en duurzame manier.

Voor wie geïnteresseerd is: de maskertjes zijn te vinden op de Facebook-pagina van Evelien Doms in het fotoalbum “kapjes voor Afrika”. Een selectie kan je ook hier terugvinden op onze Afractie-website, waar je ook kan nalezen welke maten ter beschikking zijn. Bestellen kan via mondmaskers(Replace this parenthesis with the @ sign)afractie.be.

Vermeld je favoriete kleur en eventueel motief, en Evelien zoekt iets passend in haar stoffencollectie. Al bij al zijn reeds een kleine 100-tal maskertjes succesvol afgeleverd bij evenveel liefhebbers.

Nog even wat theorie: het virus verspreidt zich via druppelbesmetting via hoesten, niezen en praten … . Kleine speekseldruppeltjes komen in de lucht en zoeken zich een weg naar iets anders vochtigs in de buurt: een mond, een neusholte en ogen. Ook handen komen vaak in aanraking met deze neergedaalde of rechtstreeks aangebrachte druppeltjes.

Mensen zijn reeds besmettelijk voor ze ziek worden. Ook wanneer de meesten van de zieken de ziekte doormaken zijn zij zich hier niet dadelijk van bewust. Op deze manier zou het dragen van een mondmasker kunnen bijdragen aan de bescherming tegen het virus.

Het fout bewaren, aanbrengen en afzetten van het masker en de (vuile/besmette) handen gevaarlijk dicht bij ogen, neus en mond brengen dient vermeden te worden. Ook het regelmatig “rechttrekken” van het verschoven masker is een potentieel gevaarlijke manipulatie. Wanneer het masker goed zit, haalt dit het risico naar beneden.

Het virus heeft een zwakke celwand, daardoor kan zelfs detergent de celstructuur stuk maken. Het virus overleeft slechts enkele uren wanneer deze zich niet bij een ‘gastheer’ bevindt. Zo volstaat het bijvoorbeeld om post enkele dagen te laten liggen vooraleer te openen om mogelijke besmetting tegen te gaan.