Ontmoetingen in ATAX: het verhaal van Bakary

Bakary Baldé is een jongeman die werd geboren in Guinea Bissau. Op tienjarige leeftijd kwam hij als talibé naar Senegal om de koran te bestuderen. Net als alle andere talibés verbleef hij in een daara, namelijk die van Thierno Alpha in Grand Yoff, een volksbuurt in Dakar. De ploeg van ATAX heeft hem leren kennen tijdens hun bezoeken aan zijn daara in 2016. Dat was in het kader van het “Projet Gale” (of: “Schurftproject”) dat tot doel had de daara te herstellen om de levensomstandigheden van de talibés te verbeteren.
Toen Bakary met zijn ouders in Guinea woonde, kreeg hij de gelegenheid 3 jaar lager onderwijs te volgen.Daarom heeft de ploeg van ATAX hem dan ook, van bij zijn aankomst in het project, ingeschakeld in hun alfabetiseringsprogramma. Gelukkig is Bakary een zeer intelligente jongen en tevens zeer gedienstig. Hij volgde alle raadgevingen op die men hem gaf. Na twee jaar vertoonde zijn niveau dan ook aanmerkelijke vooruitgang.
Zoals alle talibés ging Bakary alle dagen voedsel bedelen en zo leerde hij mr. Niass kennen, die kinderen van zijn leeftijd heeft en hem onder zijn hoede nam. Hij bracht ook regelmatig weekends bij deze man en zijn familie door. ATAX heeft toen verschillende keren contact opgenomen met mr. Niass om de situatie op te volgen.
In november 2020 heeft mr. Niass besloten om Bakary naar school te sturen, met toestemming van zijn ouders die in Guinea Bissau bleven en van zijn marabout. Deze jongeman, die de lagere school niet had afgemaakt, sloeg enkele stappen over om naar de middelbare school te gaan. Zijn nieuwe school heet Kocc Barma en zijn eerste resultaten zijn veelbelovend.

Ondertussen blijft hij naar het project komen, als hij kan. Deze jongere is één van onze meest hoopgevende figuren. Hij kent de 6666 verzen van de Koran uit het hoofd en bovendien kan hij goed met de computer overweg door de cursussen die hij bij ons heeft gevolgd, naast de alfabetiseringscursussen.