Nieuwe samenwerkingen, nieuwe opportuniteiten

Als we met zijn allen willen bouwen aan een nieuwe wereld, is samen-werken key. Ook Afractie neemt samenwerken ter harte. Zo heeft Afractie al diverse Senegalese projecten onder haar zorgende vleugels genomen: Atax, Le Coquetier Social, Djar Djal en A.M.M.D. Elk van deze projecten legt de focus op de integratie van talibés en kansarme kinderen in de Senegalese samenleving.

Als je spreekt over kinderen, spreek je ook over vrouwen. Over moeders. Vrouwen hebben het best zwaar te verduren in de Senegalese maatschappij. Door de patriarchale aanpak, waardoor vrouwen na hun huwelijk (meestal) gaan inwonen bij de familie van hun echtgenoot, worden vrouwen uit hun habitat getrokken en moeten ze leren hun mannetje te staan in een gezin waar ze niet altijd even welkom zijn. Door de economische crisis (die door de huidige wereldgebeurtenissen alleen maar erger wordt) zijn vrouwen verplicht mee te draaien in de economie, om het gezin (en de schoonfamilie) te ondersteunen in het betalen van het steeds duurder wordende dagelijkse leven. Vrouwen staan ook in voor de opvoeding van hun kinderen en nemen vaak ook kinderen van de familie onder hun vleugels. School, kledij, voeding enz. worden alsmaar duurder.

Omdat vrouwen de impliciete spil zijn in de patriarchaal georganiseerde Senegalese samenleving, en omdat vrouwen recht hebben op welzijn en een gezond leven, werd de organisatie ‘Tawféex i Jigéen’ opgericht. Deze organisatie wordt in Senegal geleid door Rose Seck en Sounounkou Traore met Dominique Bellens, al jarenlang lid van vzw Afractie, als ere-oprichtster. ‘Tawféex i Jigéén’ (TiJ) staat voor het psychologisch, lichamelijk, sociaal en economisch welzijn van vrouwen.

De vereniging is gebouwd op 3 pijlers :

1/ Persoonlijke ontwikkeling (coachings, workshops, opleidingen)

2/ Versterken van de solidariteit en samenwerking tussen vrouwen (opleidingen, werken aan synergiën)

3/ Economische ondersteuning (financiële ondersteuning – opleiding – budgetteren …)

Door de koppen bij elkaar te steken, merkten de coördinatoren van de diverse Afractie-projecten al snel dat samenwerking een win-win zou zijn voor elk van hen. Zo kunnen de leden van ‘Tawféex i Jigéén’ producten die gekweekt worden in Le Coquetier Social verkopen op de markten. Le Coquetier Social heeft de ruimte om kruiden te kweken op het eigen domein in Ndieguène. Ook werpen de mangobomen op het domein jaarlijks kilo’s fruit af. Deze kruiden en de mango’s kunnen gedroogd worden door de droogmachines, ontworpen en gefabriceerd door Atax en dan verder verkocht worden door de vrouwen van TiJ. Atax leidt daarnaast talibés op om houten bakken voor kruiden te produceren, alsook tafels die door de vrouwen gebruikt worden op de markten. Alle projectdeelnemers zijn dan weer welkom op de workshops rond ondernemerschap die onder het dak van ‘Tawféex i Jigéen’ gegeven worden.

Kortom, er zijn heel wat samenwerkingsmogelijkheden die zeker nog verder zullen uitgediept en geconcretiseerd worden. Dominique Bellens trekt tweemaal per jaar naar Senegal om de werking van TiJ verder vorm te geven en de samenwerking met de andere projecten te bevorderen.

Afractie heeft dus een nieuwe telg onder haar vleugels genomen. ‘Tawféex i Jigéen’ en haar vrouwen zijn blij met deze mooie opportuniteit.