Gratis consultaties in Yoff

In November ging onze bestuursmedewerkster Evelien opnieuw naar Senegal, ditmaal met 2 collega’s. Samen met ATAX organiseerden ze een 2-daagse “gratis consultatie”.

Dit deden ze in de plaatselijke moskee waar men vooral mensen samen willen brengen. Het is namelijk niet overal vanzelfsprekend dat niet-moslima’s een activiteit organiseren, ongesluierd of lang gekleed zijn IN een moskee.

De opkomst was zoals verwacht zeer groots. Logisch, want normaal kosten dergelijke consultaties en controles ongeveer € 11 en dat is voor veel mensen nog steeds onoverkomelijk.

De consultaties waren verdeeld over twee dagen. De eerste dag voor volwassenen en grote kinderen ging door in de moskee. De dag erop ontvingen ze zwangere moeders en baby’s/peuters/kleuters in het opvangtehuis van ATAX. In totaal bereikte men zo om en bij de 150 patiënten waaronder enkele mensen die met spoed naar het ziekenhuis gestuurd moesten worden. Een hele hoop gezondheidsvoorlichting werd ook gegeven. Het was zeer duidelijk dat de overgrote meerderheid van de gezondheidsproblemen het gevolg waren van slechte en ongevarieerde “lege” voeding. De grootste problemen waren diabetes, cholesterol, obesitas, ondervoeding, deshydratatie, anaemie, hypertensie, …

Er zijn zeer veel gegevens verzameld, de organisatie was heel erg goed en dit initiatief is zeker en vast voor herhaling vatbaar. Deze actie zorgde bovendien voor heel wat goodwill en bekendheid voor ATAX in de buurt. Ze haalden hiermee zelfs de krant in Senegal.