500 leerlingen leren Duurzame Ontwikkelingsdoelen kennen tijdens themadag ‘Gelukkig 2030’.

Op dinsdag 29 november dompelden ruim 500 leerlingen uit 13 Mechelse scholen zich onder in het thema ‘duurzaamheid’ tijdens allerlei workshops gegeven door de Mechelse organisaties uit de Mondiale Raad. Duurzaamheid is immers het thema van Mechelen Mondiaal. De nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die onlangs werden goedgekeurd door de Verenigde Naties moeten tegen 2030 behaald worden. Vandaar ook de naam voor deze themadag ‘Gelukkig 2030’ voor de Mechelse scholen: samen voor een betere wereld tegen 2030!

Vooraf kwam een educatief medewerker van Djapo in elke klas een workshop geven over deze doelen. Elke klas heeft ook geoefend op de ‘Gloob Fanfare van de hoop’ van Pieter Embrechts. Bovendien dachten de leerlingen na over hun wens voor een ‘Gelukkig 2030’ en konden ze deze wens bij het begin van de themadag omhoog hangen aan de wensenboom. Daarna speelden ze zelf een rol in de fanfare van de hoop en zongen ze samen uitbundig dit lied voor een betere wereld. Zo wilden ze laten zien dat ze opkomen voor een duurzame wereld, hier in Mechelen, en overal!

Een van die aanwezige organisaties was natuurlijk ook Afractie. Nina en Bart gaven een workshop waarbij de kinderen aan de hand van het (fictieve) verhaal van een kleine talibé konden ontdekken welke duurzaamheidsdoelen zoal aan bod komen in onze projecten in Senegal. Soms zorgde dit voor leuke verrassingen want kinderen hebben namelijk niet altijd dezelfde kijk als wij op bepaalde situaties. Bij een foto van de consultatiedagen die Evelien onlangs organiseerde in Yoff kwam dus niet het logische ‘medische zorg’ naar voren als thema maar wel ‘wereldvrede’. Men vond het immers leuk dat iemand zonder hoofddoek kon zorgen voor iemand met hoofddoek zonder vooroordelen! Zo konden dus niet alleen de kinderen maar ook wij nog iets opsteken van deze zeer geslaagde dag in ’t Arsenaal.