Oprichting weeshuis en school voor kinderen met een mentale beperking.

Bineta Fatim Dieng – Oprichtster van een weeshuis en een school voor Kinderen met een mentale beperking in Senegal.

Dertien jaar geleden begon Bineta met het opzetten van een weeshuis in haar gemeenschap, met als doel een veilige en liefdevolle omgeving te bieden aan kinderen zonder thuis, en aan kinderen van moeders met een mentale beperking.

Maar zeker even belangrijk is het werk dat Bineta verricht met kinderen met een mentale beperking. Bineta’s visie en doorzettingsvermogen hebben geleid tot de creatie van Centre Bilau, een school die al jarenlang een verschil maakt in het leven van kwetsbare kinderen.

De school richt zich op kinderen met Down syndroom, een ernstige vorm van autisme, of andere mentale beperking. Wat deze school uniek maakt, is dat de lessen volledig zijn afgestemd op de individuele mogelijkheden van elk kind. Kinderen worden eerst twee weken door een professional geëvalueerd, er wordt een rapport opgemaakt van de mogelijkheden voor elk kind, en daarop wordt een traject uitgetekend dat elk kind maximaal stimuleert om de capaciteiten te ontwikkelen op een manier die bij hem of haar past.

Het lesprogramma omvat traditionele lessen, aangepast aan het niveau van het kind, er zijn creatieve ateliers, muzikale opvoeding, werkgroepen voor psychomotorische ontwikkeling, educatieve spelletjes, kooklesjes, snoezelmomenten, sport, voorleesmomenten en uitstapjes die het kind toelaten de buitenwereld te verkennen en te begrijpen, in vraag te stellen, en eenvoudigweg : ervan te genieten.

Bineta’s inspiratie werd geprikkeld tijdens een recent bezoek aan België, waar ze kennismaakte met de filosofie van de instelling Siddharta in Tremelo. Deze ontmoeting motiveerde haar om haar visie op zorg en onderwijs verder bij te stellen. Een waaier aan mogelijkheden voor activiteiten en nieuwe inzichten zullen dit schooljaar reeds in praktijk gebracht worden.

Bineta financiert zowel het weeshuis als Bilau volledig zelf, wat getuigt van haar onvermoeibare inzet en diepgewortelde overtuiging om iets blijvends te creëren voor deze kinderen.

“Deze kinderen verdienen een plek waar ze niet alleen verzorgd worden, maar ook kunnen groeien op hun eigen tempo en niveau”, zegt Bineta. “Het is prachtig om te zien hoeveel ze kunnen bereiken wanneer ze de juiste ondersteuning krijgen”.

Haar werk is een lichtpunt voor tientallen kinderen en hun families. Het is tevens een voorbeeld van zorg in een cultuur waar deze doelgroep vaak misbegrepen of verwaarloosd wordt.

Wij, bij Afractie, zijn dankbaar voor de mogelijkheid om samen te werken met iemand die zo’n diepe impact heeft op de gemeenschap. De steun die u ons biedt, komt eveneens ten goede van deze doelgroep.