Over voetbal, een nieuwe kok en een stikmachine.

De Kerst- en Nieuwjaarsperiode is een fantastische tijd om in Senegal door te brengen. Goed weer (niet te warm – volgens Senegalezen eerder ‘koud’), fijne, maar niet overdadige feesten, even weg van alle Westerse drukte. Een goede periode ook om even de balans op te maken en samen met de projectmedewerkers naar het volgende jaar te kijken. Wat opvalt is de veelheid aan initiatieven en acties die het afgelopen jaar werden genomen en nu in uitvoer gaan. Dit laatste vraagt de nodige afstemming, coördinatie en budgettering. Wat tijd vraagt en kritische reflectie, wat soms indruist tegen het actiegerichte karakter van onze organisaties, maar koken kost nu éénmaal geld 🙂

De werken bij Djar Djal in Thies zijn zo goed als voltooid. De bedelkinderen kunnen binnenkort gebruik maken van nieuwe toiletten en douches en de ex-talibés kunnen hun intrek nemen in hun kamer. Om de ex-talibés permanent op te kunnen vangen zijn we nog op zoek naar bijkomende financiële ondersteuning. We hopen dat het ingediende subsidiedossier bij 11.11.11 wat soelaas gaat brengen. Fingers crossed. Verder is het kader voor de opvang van de ex-talibés nu duidelijk omschreven. Er zijn leefregels bepaald en er kunnen enkel jongens verblijven die daadwerkelijk een opleidingstraject volgen om een beroep aan te leren.

In Mbour hebben we gesprekken gevoerd met Jean-Marc, een ervaren voetbalcoach. Met steun van het crowdfunding- en filmproject Un Ange kunnen we een paar jaren een quasi professionele coach laten werken met een voetbalploeg van kansarme, lokale jongeren uit Grand Mbour. Er werd al heel wat voetbalkledij ingezameld via o.a. een FB-actie van neefje Wout uit Meldert. En heel wat van die voetbalkledij belandde al in Senegal. Vanaf einde januari startten de trainingen terug op. Drie maal per week wordt op een beschikbaar veld getraind. De coach bekijkt het spel als een middel om jongeren te leren samenwerken, doelen na te streven, discipline bij te brengen en het zelfvertrouwen en zelfbeeld van de jongeren te versterken. Hij heeft op dit ogenblik vooral nood aan trainingsmateriaal. We volgen de opstart en evoluties op de voet op en zijn benieuwd naar hun resultaten 🙂 Ook in Atax in Yoff is voetbaltalent aanwezig. De nieuwe kok Clédor is een oud-speler van de nationale voetbalploeg van Senegal! Elke donderdagvoormiddag kan je hem vinden op het strand van Yoff waar hij aan de bedelkinderen die willen voetbaltraining geeft.

Bij Atax en Djar Djal werken ze ondertussen verder aan het verhogen van de opleidings- en ontwikkelingskansen voor de bedelkinderen. Vooral oudere talibés tonen de drang om een beroep te leren en zelf geld te verdienen. Ze zijn echter geen schoolse omgeving gewoon. De leermethode moet dan ook zeer praktijkgericht en onmiddellijk in de praktijk toepasbaar zijn. Bij Atax organiseren ze workshops rond diverse beroepen van zodra een aantal talibés interesse tonen. Zo worden introductieworkshops gegeven rond kleren maken, elektriciteit, metsen, vloeren leggen en binnenkort ook lassen. Voor deze laatste workshop hebben we een mooie gift ontvangen van € 400 om veiligheidsmateriaal te kopen. Bij Djar Djal maken ze ex-talibés warm om een beroep te leren via het systeem van leerjongen. Er wordt actief gezocht naar mogelijkheden via een netwerk van leermeesters. De projecten wisselen hieromtrent ook informatie uit en delen materiaal. Zo mocht Djar Djal van Atax recent een stikmachine ontvangen als ondersteuning voor de ex-talibés die graag de opleiding kleermaker willen volgen.

Heel wat in beweging dus. In de volgende nieuwsbrieven zoemen we dieper in op de verschillende deelprojecten. We keep you informed!